Zařizujete kuchyni? Pak pozor na tyto chyby!
Kuchyně je právem označována za středobod každé domácnosti. Scházíte se zde se svou rodinou, přáteli či příbuznými, trávíte zde společný čas, navzájem si sdělujete zážitky s uplynulých dní a zároveň si vychutnáváte výborná jídla. Zařizování kuchyně proto neberte na lehkou váhu. Aby se vám v tomto interiéru nejen příjemně a pohodlně vařilo, ale abyste se zde zároveň cítili dobře a scházeli se zde s radostí, je třeba přistupovat k jejímu zařízení svědomitě. Přebíháte-li chaoticky od dřezu ke sporáku a od sporáku k lednici, zmateně hledáte uložené věci a neustále se pro něho ohýbáte, věřte, že je na vaší kuchyni něco špatně. V dnešním článku vám poradíme, jak si tento prostor ideálně zařídit, aby vám ve všech směrech plně vyhovoval.
Ach ty kuchyňské zóny!
Slyšeli jste již o slovním spojení známém jako „kuchyňské zóny“? Ne? Pak si tento pojem rychle zařaďte do slovníčku, neboť právě jeho absence má za následek fakt, že vaše kuchyně funguje špatně. Zbytečně pak pobíháte po prostoru, čímž se mnohdy hodně zdržujete. Dobře, a jak se to tedy s těmi zónami má? V podstatě se vychází z obecného postupu: Potraviny roztřídíte, pak je uložíte, následně je připravíte k vaření, tepelně upravíte, naservírujete a pak všechno uklidíte. Složité a hlava vám to nebere? Vůbec ne! Stačí, když si kuchyňské zóny seřídíte takto (zleva doprava): skladování, mytí, příprava a vaření.
Méně je někdy více, ale jak kdy!
Pokud i vy patříte k těm, jejichž cílem je všechen volný prostor od podlahy až ke stropu zastavět skříněmi, zpozorněte. Opravdu potřebujete tolik úložných prostorů? V tomto případě platí, že méně je někdy více, ovšem pozor – opak je pravdou, protože jsou mezi vámi i ti, kteří naopak potřebu úložných prostor podceňují a následně se diví, že se jim do kuchyně nic nevejde. Jak možná tušíte, oboje je špatně.
Počítáte každý centimetr?
Další chybu dělá spousta lidí v tom, že si neponechá dostatek prostoru kolem již zmiňovaných kuchyňských zón. Pak jsou nemile překvapeni, když se jich kolem kuchyňské linky sejde více a jen o sebe zakopávají. Zvláště u pracovní desky strávíte připravováním pokrmů spoustu času. A proč na to upozorňujeme? Dejte si pozor, abyste nezvolili pracovní desku ve špatné výšce.