nůž1

Vyberte si barvu nože podle svého vkusu

Určitě je máte také doma. Buď jenom jeden, který si hlídáte jako oko v hlavě nebo hned celou sadu. Ano, jedná se o zázrak zvaný keramický nůž, který se nikdy neztupí a při správném zacházení vám vydrží prakticky celý život. Jak vůbec keramický nůž vzniká? A jak je to s jeho legendární ostrostí?

Stačí správně používat

Keramické nože mají čepel z oxidu zirkoničitého. Ten je tvrdší než ocel, která se používá na běžné nože. Čepele se vyrábějí lisováním a spékáním při teplotě až 1 400 °C. To trvá i několik dní. Velká tvrdost nožů má však určitou nevýhodu. Keramické nože jsou křehčí a při dopadu třeba na zem nebo při mytí v myčce se snadno ulomí špička. Na kvalitě nástroje se to však neprojeví, jde jen o kosmetickou vadu. Kvalitní keramické nože jsou tedy schopné řezat opravdu dlouho a díky svému materiálu neovlivňují chuť potravin. Problém však nastává při nesprávném používání nože, například při krájení zmrzlého masa nebo při páčení konzerv. V čepeli pak vznikají zoubky, které je možné přebrousit. Díky tvrdosti nože je potřeba diamantový brousek – buď ruční, nebo elektrický. Brousí se stejně jako klasické nože, je ale důležité dodržovat daný úhel čepele dle pokynů od výrobce.

nože2

Keramické ostří nemá vliv na chuť potravin

Přebrousit ostří si tedy můžete i doma. Pokud ale máte svůj nůž opravdu rádi nebo je poškozený ve větším rozsahu, vložte jej raději do péče odborníka.