Keramické nože
Určitě je máte také doma. Buď jenom jeden, který si hlídáte jako oko v hlavě nebo hned celou sadu. Ano, jedná se o zázrak zvaný keramický nůž, který se nikdy neztupí a při správném zacházení vám vydrží prakticky celý život. Jak vůbec keramický nůž vzniká? A jak je to s jeho legendární ostrostí?
Stačí správně používat
Keramické nože mají čepel z oxidu zirkoničitého. Ten je tvrdší než ocel, která se používá na běžné nože. Čepele se vyrábějí lisováním a spékáním při teplotě až 1 400 °C. To trvá i několik dní. Velká tvrdost nožů má však určitou nevýhodu. Keramické nože jsou křehčí a při dopadu třeba na zem nebo při mytí v myčce se snadno ulomí špička. Na kvalitě nástroje se to však neprojeví, jde jen o kosmetickou vadu. Kvalitní keramické nože jsou tedy schopné řezat opravdu dlouho a díky svému materiálu neovlivňují chuť potravin. Problém však nastává při nesprávném používání nože, například při krájení zmrzlého masa nebo při páčení konzerv. V čepeli pak vznikají zoubky, které je možné přebrousit. Díky tvrdosti nože je potřeba diamantový brousek – buď ruční, nebo elektrický. Brousí se stejně jako klasické nože, je ale důležité dodržovat daný úhel čepele dle pokynů od výrobce.
Přebrousit ostří si tedy můžete i doma. Pokud ale máte svůj nůž opravdu rádi nebo je poškozený ve větším rozsahu, vložte jej raději do péče odborníka.