remoska1

Takhle vypadala původní remoska

Vaše babička určitě jednu remosku vlastnila a vy si ještě teď vybavíte chuť francouzských brambor, šunkafleků nebo moučníku upečeného v remosce. Sice se s ní někdy zlobila, protože buchtu pořádně nepropekla, ve finále ale na ni nedala dopustit. Remoska je na trhu už od roku 1957 a v dnešní době prožívá svojí renesanci.

Samé výhody

Remoska je původní český vynález Oldřicha Homuly a ze začátku patřila k podniku místního hospodářství REMOS (revize, elektro, montáže, opravy, servis). Nejstarší verze byla bez skleněného okénka, což se ukázalo jako výhodnější. Skleněným okénkem totiž unikala část tepla. Člověk vlastně přes okénko ani neviděl, protože se okamžitě zapařilo. Výhodou pokrmů uvařených/upečených v remosce je, že neztrácejí vodu a zůstávají tak šťavnaté. Díky teflonovému povrchu pokrm nepřipálíte a nemusíte používat přehnané množství tuku. Další výhodou je nižší spotřeba energie oproti elektrické troubě (výrobci uvádějí až 5x nižší spotřebu). Díky malým rozměrům je vhodná například na chaty, chalupy nebo studentské koleje. V remosce můžete péct prakticky cokoliv. Od drůbeže, ryb, bramboráků až po různé koláče nebo bábovky. Můžete v ní také rozmrazovat potraviny.

remoska2

A takhle vypadá nová, moderní remoska

Nyní již remoska nevypadá jako za časů našich babiček. Získala moderní design a teflonový povrch. V současné době zaplatíte za remosku cca 3 000 Kč v závislosti na její velikosti. Zkuste si tedy doma upéct v remosce, určitě nebudete litovat.