couple-in-kitchenVaše kuchyň může být sebemodernější, ale i přesto vám její klidné fungování občas může dělat problémy. Na vině jsou neviditelní šotkové, kteří znepříjemňují nejen vaření, ale i celkový chod. Naštěstí vám ale přinášíme užitečný seznam věcí, které nestojí ani korunu a přesto vám dokážou pomoci! V minulém článku jsme si představili první pětici těchto šikovných pomocníků a možná jste se již při vašem smažení či pečení nechali inspirovat. Ani dnešní článek nebude výjimkou, dozvíte se v něm dalších 5 osvědčených rad, díky které bude práce ve vaší kuchyni doslova radost! A které fígle vám představíme dnes?

  • 6. Jak vrátit lžičkám dávno ztracený lesk?

    Neexistují lžičky, na kterých by se postupem času nepodepsala káva či čaj. Máte-li doma nahnědlé lžičky, jejichž dávný lesk je ta tam, vložte je do hrnce s vodou, do které ještě přidejte trochu soli a octa. Nechte to projít varem a uvidíte, že usazeniny zmizí. Podobným způsobem je třeba jednou za čas vyčistit  čajové konvice – ty nikdy nevymývejte saponátem! Čas od času je naplňte vodou se solí a octem a nechte převařit.

  • 7. Celer, který neztmavne?

    Patříte mezi zaryté příznivce celeru, kteří jej milují v jakékoli podobě? Pokud ano, jistě se trápíte s faktem, že při vaření celeru – například na polévku či čaj – tato zelenina tmavne. Ptáte se, zda se tomu dá nějak zabránit? nevěšte hlavu, jeden trik opravdu existuje! Před vařením celer na chvíli vložte do octové vody.

  • 8. Čištění pánví, zn. DOKONALÉ!

    Pánve mohou zapáchat po mnohém. Výrazně se na tom podepíše smažení ryb nebo třeba přepálený olej. Pokud vás zapáchající pánve trápí, zakročte proti tomu! Jak? Pánev rozpalte nasucho a vhoďte na ně několik lístků čaje. Nepomáhá vám ani JAR na umytí mastnoty? Pak nádobí zkuste vydrhnout solí s citrónovou šťávou.

  • 9. Dá se zbavit česnekového zápachu? Samozřejmě!

    Česnek patří mezi nejoblíbenější dochucovadla, jež většina lidí v pokrmech zkrátka miluje. Možná i vy dáváte česnek snad do všech jídel, která vaříte. Pokud vás ale následně trápí ruce zapáchající po česneku, zkuste na tento problém vyzrát s naší radou. Potřete si ruce plátkem celeru nebo v nich rozemněte celerové či petrželové natě.

  • 10. Šťavnaté a červené maso

    Většina lidí při čištění masa fatálně chybuje. Jak? Spousta z nich maso doslova pere ve vodě. To se ale nedělá. Bohatě postačí, opláchnete-li maso pod proudem vody. Proč? Pokud maso budete drhnout, vypláchnete z něho i všechny bílkoviny a maso tak ztratí svou chuť. Chcete, aby si maso zachovalo nejen svoji šťavnatost, ale i barvu? Pak jej solte až těsně před smažením. Sůl vytáhne navrch jen trochu šťávy, která masu zaručí barvu, ale vnitřek nebude suchý.