PCALIL05

Tlakový hrnec patří k užitečné kuchyňské výbavě

Ano, je to tak, již více než tři století nám papiňák usnadňuje i otravuje život. Starší ročníky si možná pamatují, jak špatně se na papiňák sháněly gumičky, jak se mluvilo o nebezpečí výbuchu a o vystřeleném pojistném ventilu ani nemluvě. V současné době je používání papiňáku spíše radostí a usnadněním práce i energie.

Pan Denis Papin by se divil

Tlakový hrnec neboli „digestoř pana Papina“ byl vynalezen v roce 1679. Používal se jen v chemických laboratořích a až v roce 1682 byl poprvé použitý k vaření pro členy Královské společnosti v Londýně. Podávalo se tehdy vařené hovězí. Princip papiňáku spočívá ve vyšším tlaku uvnitř nádoby. Díky tomu se v něm vaří při teplotě 120 – 130 °C a tím pádem rychleji (dokonce až 3x). Zároveň jsou pokrmy z papiňáku i chuťově výraznější a za zmínku také stojí lepší zachování vitamínů v pokrmech.

IMG_3934

Papiňák prošel během let mnoha změnami

Kvůli nedostatku bezpečnostních prvků papiňák dokonce v minulosti zabil několik lidí. Ale žádný strach, v současné době mají papiňáky, kromě už výše zmíněného pojistného ventilu, až sedm bezpečnostních pojistek. V případě vyššího tlaku se bezpečnostní prvky roztaví a pára může bezpečně uniknout. Takže neváhejte a pusťte se do guláše, polévky nebo dokonce do moučníku. Receptů je nepřeberně a zároveň také typů papiňáků s různými objemy. Papiňák by měl být součástí každé domácnosti a pořídit ho můžete už za pár stovek.