Užitečné tipy pro čištění lednice
Čistíte lednici stylem „co nejdříve všechno sníst, ať je tu uklizeno“ ? Způsob je to sice příjemný a velice zajímavý, ovšem vaše lednice si zaslouží i jiné čištění – mnohem důkladnější! Uvědomte si, že v ní skladujete potraviny, které následně konzumujete. Možná i vy se trápíte pro nepříjemný zápach, který se line celou kuchyní, jakmile otevřete dveře lednice. Důvodů, proč tomu tak je, může být hned několik. Na vině mohou být aromatické potraviny, nebo také fakt, že se vám uvnitř něco kazí. Jedná-li se o první případ, bohatě postačí, zavřete-li všechny sýry, ryby i zeleninu do boxů s uzavíratelným víčkem, v druhém případě je třeba všechny zkažené potraviny neprodleně vyhodit. Ovšem existují i případy, kdy lednička páchne sama od sebe. Víte, jak proti tomu bojovat?
- Jednou za měsíc umyjte vnitřek lednice roztokem sava, nebo vodou smíchanou s octem. Díky vysoké vlhkosti se vnitřní prostor lednice ideální k šíření bakterií a plísní. Nic nezkazíte, umyjete-li lednici vodou s přídavkem jedné sody.
- Nebaví vás čekat při odmrazování lednice? Samovolné tání ledu může trvat až několik hodin. Možná jste slyšeli o možnosti urychlit si tento proces pomocí fénu. Fungovat to pravděpodobně bude, ovšem mnohem lepší, než se vystavovat riziku elektřiny s vodou, je umístit do lednice hrnec s vroucí vodou.
- Důkladně jste svou lednici vyčistili, ale stále se potýkáte s nepříjemným zápachem? Pak do ní vložte několik plátků citrónu, nebo mističku či skleničku s octem či jedlou sodou.
- Možná jste se v obchodech setkali s pohlcovači pachů, které jednotlivé firmy nabízí. Jejich cena i životnost se liší – pořídit můžete za 50,- ale i za 1000,-Kč. A jaké máte možnosti? Existují výrobky v tekuté podobě nebo takové, které obsahují granulát.
- Proti nepříjemnému zápachu můžete účinně bojovat, naučíte-li se správné skladování potravin. Možná i vy patříte mezi lidi, kteří mají dojem, že na uskladnění vůbec nezáleží. A to je špatně. Uvařená jídla skladujte na horní polici, o patro níž můžete uložit ryby, naopak maso se má skladovat až úplně dole. Ovoce a zelenina by se měly skladovat v nejteplejší části lednice a nejlépe v uzavřených zásobnících.