2+1 tip jak zabránit zápachu v lednici
Zápach linoucí se z lednice rozhodně není nic příjemného. Jen si představte tu trapnou chvíli, kdy návštěvu pozvete ke stolu v jídelně a v rámci přípravy jídel otevřete ledničku, ze které se rázem rozlije zápach do celého prostoru a vy jen skrze skloněnou hlavu uvidíte vaše hosty, jak si zacpávají nos. Rozhodně nic, co byste jakožto hostitelé snažící se udělat ten nejlepší dojem chtěli zažít. Zápach v lednici může vzniknout z mnoha důvodů, přičemž ten nejčastější je splynutí několika vůní, které společně vytvoří smrad. Jistě víte, že sýry, uzeniny, uložené zbytky jídla voní po svém, ale jakmile se jejich vůně spojí, nevznikne z toho nic dvakrát vábného. V dnešním článku pro vás máme 2+1 tip, jak zabránit zápachu v lednici, tak si následující řádky nenechte ujít!
Tip první: nedovolte aromatickým potravinám ovládnout vaší lednici!
Jak již bylo řečeno v samotném úvodu – zápach může vzniknout mnoha způsoby. V první řadě se proto postarejte o to, aby veškeré aromatické potraviny, které si do lednice uložíte, neovlivnili vnitřní prostředí. Mezi výrazné potraviny patří například zrající sýry, uzeniny, ale i pórek, česnek nebo jinou zeleninu. Proto vždy podobné chuťovky uložte do uzavíratelné nádoby. Mohou to být misky nebo například pytlíky s uzavíráním, které pach jídla udrží na tom správném místě a nepustí jej do lednice.
Tip druhý: kontrolujte, zda se v lednici něco nekazí!
Dalším důvodem zapáchající lednice mohou být zkažené potraviny. Ruku na srdce a žádné lhaní, čas od času se to stane úplně každému. I přes veškerou snahu tu a tam zapomenete na nějakou potravinu, která se vlivem krátké doby trvanlivosti začne v lednici kazit a malér je na světě. Proto si vždycky udělejte čas na to, abyste veškeré potraviny zkontrolovali a případně odstranili ty, kterým končí doba trvanlivosti nebo kterým dokonce už prošla. Zabere vám to jen několik málo minut, ale předejdete tak zápachu, kterého byste se mohli zbavovat i několik dní.
Tip třetí: vsaďte na babské rady!
Přesvědčili jste se, že veškeré potraviny s výraznou vůní máte pečlivě zabalené a uschované a v lednici jste nenašli ani jednu zkaženou věc, ale i přesto zápach v lednici cítíte? Pak je na místě vsadit na osvědčené babské rady, neboť babičky moc dobře věděly, co dělaly. Jednou z nich je sázka na mletou kávu, kterou v malé misce uložíte do lednice – káva pohlcuje pachy, ovšem pozor. Je aromatická a mohlo by se stát, že její vůni nasáknou ostatní potraviny. Rozumnější je umístit do lednice sůl, jedlou sodu, rozkrojenou půlku citronu nebo plátek chleba.
Fotografie publikována se svolením Ambro FreeDigitalPhotos.net